Macskatápokról általánosságban
Nedves macskatáp
A nedves macskatáp esetében az egyik fő jellemzője az, hogy a félig nedves, valamint száraz macskatáphoz képest jóval magasabb nedvességtartalommal rendelkezik. A konzerv macskatáp megfőzését a konzerválási folyamat alatt végzik el, melynek eredményeképpen egy teljesen sterilizált változatot kapnak. Ez egy rendkívül fontos különbség, hiszen más fajta nedves ételek nem feltétlenül mennek keresztül a sterilizálási folyamaton a gyártás során. A nedves macskatápnál mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy a tápanyag összetétel vonatkozik-e a szárazanyag tartalomra is vagy sem. Ez különösen azért is fontos szempont, ugyanis ha a nagy nedvességtartalmat nem vesszük észre egy konzerv macskatápnál, akkor előfordulhat, hogy akár nagyobb fehérjetartalom és zsírtartalom mennyiség lehet bizonyos macskatápokban, amely a macska számára akár vitaminhiányt, vagy egyéb szükséges nyomelem hiányt is okozhat hosszú távon. Amennyiben úgy döntünk, hogy macskagazdikká szeretnénk válni, akkor a megfelelő gondoskodással és körültekintéssel vágjunk ebbe bele. mert megérdemli hogy teljes, és boldog életet éljen a jövőben. Ez persze nem csak abban merül majd ki, hogy fekhelyet, szállást, valamint biztonságot nyújtunk neki, nem árt a megfelelő fajtájú tej, illetve az optimális minőségű macskatáppal történő ellátás biztosítása, mindezek együttesen járulnak hozzá a megfelelő macskatartáshoz. A legtöbb macska gazda sok esetben a száraz macskatápot részesíti előnyben, viszont több szekértő szerint sem tesz jót egy macskának, ha csak és kizárólag a száraz macskatáppal történik táplálásuk, és a száraz táp még akkor sem a legjobb megoldás, ha a macska megfelelő mennyiségben kap hozzá tejet, vagy a macskatáp áztatott fajtájú. Természetesen egy macska számára a kemény macskatáp fogyasztása is nélkülözhetetlenül fontos, hiszen fogazatára pozitív hatással bír, hiszen ennek rágásával képes erősen és tiszta fogazatot biztosítani macskánknak, de a csak állandó száraz macskatáp fogyasztása az emésztőrendszerének rendkívül megterhelő. Ennek okán fejlesztették ki szakemberek macskák részére a nedves macskatápot, ezért rengeteg alkutasakos és konzerv macskatáp érhető el a kereskedelmi forgalomban. Amennyiben a konzerv macskatáp és a száraz macskatáp között található különbséget keresi valaki, akkor hiába teszi ezt, ugyanis kimondottan jelentős különbség nincsen a kettő között az állagától eltekintve. Az alutasakos és konzerv macskatápról elmondható, hogy több olyan alapanyagot tartalmaz,amely miatt mondjuk melegben hamarabb megromolhat, összehasonlítva mondjuk egy száraz macskatáppal, de ennek köszönhetően viszont több tiszta hús is található benne a tartósítási eljárásnak köszönhetően. Sok esetben kijelenthető, hogy a nedves macskatáp táplálóbb lehet a macskáink számára. Mind a két típusú macskatáp fajta nagyon sok energiát biztosít a macskák számára, de a megfelelő mennyiségű ásványi anyagról és vitaminról is gondoskodnunk kell, ha nem megfelelő mennyiséggel bírna az adott táp, azért hogy a macska egészsége megfelelő lehessen. A helyes értékekről érdemes konzultálni az állatorvossal. A konzerv macskatáp előnye a száraz változathoz képest, hogy a macska könnyebben el tudja fogyasztani és azt megemészteni, nem kell sokat rágniuk a kemény falatok evése közben, ezen kívül sokkal könnyebb lenyelni is őket a nedves állaguk miatt, valamint a nedvességtartalom miatt, a folyadék és tej bevitelére pedig kisebb mértékben van szükség. Az alutasakos csomagolású macskatáp akkor is ideális megoldás lehet, ha egy beteg, vagy fogproblémás macskáról van szó, hiszen a puhább táplálékot sokkal könnyebb elfogyasztaniuk. A konzerv macskatáppal való táplálás nem csupán azért szükséges egy gazdinak, hogy a macska változatos ételeket fogyaszthasson, hanem azért is, mert a száraz macskatáp és a házi koszt mellett fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű ásványi anyagot és vitamint is juttatni macskánk szervezetébe. Az alutasakos, vagy a konzerv macskatáp ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz tiszta húst, nagyon sok ásványi anyagot és vitamint, amitől a macska immunrendszere megerősödik a téli időszakban is jól ellenálló lesz a betegségekkel szemben, a bundájuk pedig tükrözi egészségi állapotukat, és így láthatóan sokkal fényesebb lesz. Ha már családtagként kezeljük a macskákat, akkor legjobban a gyerekek táplálásához lehet hasonlítani a macskákét, ugyanis kedvencünk csak azt tudja eldönteni általában, hogy az elé kihelyezett macskatáp szimpatikus e számára, vagy sem. A macskák, hasonlóan a kutyákhoz, ösztönszerűen megesznek tulajdonképpen mindent, amiben valamilyen húst éreznek, így minden esetben a gazdi felelőssége az, hogy mit, és milyen minőségben kap a macska, milyen mennyiségben és összetétellel készülőt macskatáp kerül a kedvenc cicája táljába. Amennyiben a cica gazdi szeretné a kedvence részére a legjobbad biztosítani, úgy ajánlott az olyan macskatáp beszerzése, amely egészséges, finom és tápláló, megfelelő vitaminokat, és ásványi anyagokat tartalmaznak a macska számára, melyek a vitalitásuk, növekedésük és fejlődésük fenntartásához szükséges lehet. A legtöbb macskatáp jó választás lehet, hiszen a kedvencünk éhségérzetének csökkentése és a rengeteg tápanyag mellett ásványi anyagok és vitaminok is megtalálhatók bennük, amelyek az általános alapot biztosítani tudják az egészséghez, a fejlődéshez és a mindennapi energiához. A macskatáp adagolásánál nem árt odafigyelni, hogy a szükséges mennyisége és mértéke eltérő lehet minden kedvenc esetében, figyelembe kell venni, a macska egészségi állapotát, korát, fajtáját és méretét, valamint mozgásigényét, és ezek együttesen fogják meghatározni, hogy mennyi macskatáp szükséges számára. Sok cica ugyanis egész nap lustálkodik, de sok aktív életet élő macska rengeteget mozog. Mindenképpen kisebb mennyiségű macskatáp szükséges a lustálkodóknak, ugyanis az elhízást meg kell előzni, és el kell kerülni a macskáknál is. A sokat játszó és szabadban mozgó kedvenceknek pedig több macskatáp szükséges, összehasonlítva a nemesített, lakásban élő társaikhoz képest. Egy macskatáp nagyon sok E-vitamint, D-vitamint és C-vitamint tartalmaz, és olyan alapvető ásványi anyagok is megtalálhatók benne, mint például a vas, a magnézium és a kalcium, amelyek a macskák játékosságának, életkedvének és vitalitásának megőrzéséhez, és fenntartásához elengedhetetlenül szükséges. A macskatáp a szükséges száraz tápanyag mennyiségét is biztosítja a válogatott összetevők segítségével, így főleg a zöldségfélék, tojásszármazék, tejszármazék, zsír, burgonya, gabonafélék és húsok találhatók meg benne, amelyek az előbb említett vitaminok és más ásványi anyagok mellett hozzájárul kedvencünk egészségéhez és kiegyensúlyozott életéhez.
A száraz macskatáp
Manapság is rendkívül sok olyan háztartás létezik, ahol a macska a ház körül, és félig a szabadban él, mégis átalakultak és inkább elmúltak az idők, amikor a macskák az egerek levadászásával és elfogyasztásával tartották fenn magukat. Az nem kérdés, hogy a macskákban a genetikailag bekódolt vadászösztön azóta is jel van, nem veszett ki belőlük, ezért az egeret továbbra is el tudják kapni kényszerhelyzetekben vagy ha erre nagyon rá lennének szorulva,mondjuk éhezés miatt, de amióta jellemzően a háztartásokban élnek családtagként a macskák, azóta már nem látják el önmagukat, hanem az emberek segítségét szokták meg, vagy éppen arra szorulnak. Egy cica gazdájának éppen ezért táplálnia kell kedvencét, mégpedig tápláló ételekkel, amelyekből ár-érték aránya miatt, a legnépszerűbb változat fajtájú a száraz macskatáp. A száraz macskatáp mára már sok helyes is beszerezhető, mégis nem árt arra odafigyelnünk, hogy kizárólag a legjobb minőségű száraz macskatáp kerüljön a kedvencünk táljába, hiszen a macskának sokkal többet lehet ártani egy gyenge minőségű száraz macskatáppal, mint egy jobb vagy prémium minőségűvel. A száraz macskatáp helyes kiválasztásakor sok szempontot szükséges figyelembe vennünk, talán többet is, mint azt elsőre bárki is gondolná. Azt például egyértelműen észben kellene tartani, hogy a legtöbb esetben a folyadékként adott tej, valamint a száraz macskatáp bizonyos részben tudja biztosítani a cica számára azokat az ásványi anyagokat és vitaminokat, amelyekre a macskának szüksége van az egészséges élethez. A cicák nem esznek zöldségeket és gyümölcsöket, ezért érdemes az olyan száraz macskatáp választása, amelyben minden olyan fontos összetevő jelen van, amely a cica kiegyensúlyozott életéhez kellhet. Arra például egyértelműen fontos odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségben tartalmazzon ásványi anyagokat és vitaminokat a száraz macskatáp, de a fehérjék és a rostanyagok sem hiányozhatnak a helyes étrendből, hiszen a fogak és a csontok épségének megőrzéséhez ezek együttesen járulnak hozzá, emellett a megfelelő izomzathoz, nem beszélve a macska anyagcseréjéről.
A száraz macskatáp dehidratáló hatása
A száraz macskatáp csak 5-10%-os nedvességtartalommal rendelkezik, amíg a nedves macskatáp például ennek sokszorosával, 80%-os tartalommal. Sok olyan macska létezik, aki szinte egész élete során minimális szintű kiszáradással küzd, ugyanis kizárólag száraz macskatápot kap a gazdáktól. A kevés folyadék szervezetbejuttatása, a macskák vizeletében az ásványi anyagok nagyobb sűrűségét eredményezik, ez pedig krónikus veseelégtelenséget, valamint húgyúti megbetegedés kialakulásáért felelős kedvenc cicánk esetében. Sok olyan macska létezik, amelyek alapvetőlég sok folyadékot fogyasztanak, aktívak és soványak, így ők a magas fehérjetartalmú, prémium minőségű száraz macskatápot meglehetősen jól bírják, és nekik ez mindenképpen gyakori fogyasztásra ajánlott. Természetesen a macskával rendelkező gazdik a kedvencük megfelelő mennyiségű folyadék bevitelének ösztönzésével csökkenthetik a vesebetegségek és húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát, amennyiben csak és kizárólag a száraz macskatáp található meg a macska menüjében.
Íme néhány hasznos tanács ezzel kapcsolatban
- A macska ivótálkáját mindig tartsuk tisztán, biztosítsuk számára a mindennapi friss vizet
- A lakóhelyiségben akár több helyre is érdemes vizes tálkákat kitenni a macskának
- Kútszerű vizes tálkát is érdemes lehet beszerezni
A macskatápok hústartalmáról
Rendkívül fontos egy macskatáp esetében, hogy a gazdák által adott macskatáp csak olyan állatok húsát tartalmazza, amelyek kifogástalan egészséggel rendelkeznek, de ez természetesen bármilyen más állateledel esetében igaz. A macskatáp tartalma esetében több fajta belsőség is megtalálható, legyen szó akár májról, tüdőről, vagy éppen a szívről. A legtöbb macskatáp csirkehúsból vagy marhahúsból készül, de sokszor sertéshús és a pulykahús is megtalálható bennük. A prémium típusú macskatápok esetében, a hús milyensége és mennyisége készülhet lazacból, kacsából, marhából, vagy ezek kombinációjából. Erre rendkívül fontos odafigyelni, ugyanis nagyon sok olyan gyártó van, akik csak az egyik nevét szeretik a csomagoláson leírni, abban az esetben is, hogyha éppen csak 4 százalékos hústartalom van a macskatápban, vagy még annál is kevesebb. A német kutató a vizsgálataik során, találtak olyan macskatápot is, amelyen az összetevőkben ugyan nyúlhús volt feltüntetve, azonban a laboratóriumi vizsgálatok ezt egyáltalán nem támasztották és igazolták, vagyis nyomokban sem tartalmazott nyúlszármazékot. Egy szigorítás következtében, a gyártók figyelnek az ilyen hibákra, és egyre ritkábban fordul már elő.
Macskák táplálkozása
A macskák fogazata valamint emésztő szervrendszerük alapvetően az evolúció folyamán a nagy mennyiségű húsevéshez alkalmazkodott. A házi macskák kis mennyiségű növényi táplálékot is igényelnek, melyhez alkalmanként fű vagy más növények fogyasztásával jutnak hozzá. Míg a medvék és a kutyák általában gyümölcsökkel, bogyókkal, gyökerekkel és mézzel egészítik ki étrendjüket, a macskák leginkább húst fogyasztanak. Mivel egy genetikai anomália folytán valamennyi macskaféle képtelen az édesség ízlelésére ezek az állatok többnyire idegenkednek a gyümölcsök és a bogyók elfogyasztásától. Ennek ellenére sok házi macska kedveli a zöldséget.A boltokban kapható macskaeledelek elsősorban húsból állnak, de gyakran tartalmaznak nagy mennyiségű búzát vagy rizst, amelyet hús melléktermékekkel, ásványi anyagokkal és vitaminokkal egészítenek ki. Előfordul, hogy a macskák füvet, leveleket, cserjéket vagy szobanövényeket rágcsálnak, elősegítve a megemészthetetlen táplálék felöklendezését.
A macskák képtelenek pusztán vegetáriánus étrenden élni, mivel ekképpen nem tudják előteremteni azokat a számukra szükséges tápanyagokat, melyeket a növények nem vagy csak kis mennyiségben tartalmaznak. Ezek közé tartozik a taurin, az A-vitamin (a macskák szervezete nem képes a növényekben nagy mennyiségben jelen levő A-provitamin A-vitaminná való átalakítására) és ide tartoznak egyes zsírsavak is. A taurin hiányától a macskák szeme lassan leépül, amely kezdetben látásproblémákat végül pedig maradandó vakságot okoz. Ezt az állapotot központi retinadegenerációnak (CRD = Central Retinal Degeneration), nevezik. A tehéntej kis mértékben tartalmaz taurint, de a felnőtt macskák általában érzékenyek a laktózra. A laktózmentes tejet ugyan biztonságosan fogyaszthatják, de ez nem helyettesítheti a húst. Némelyik vegetáriánus ennek ellenére vegetáriánus étrend szerint eteti kedvencét, kiegészítve az ételt azokkal a tápanyagokkal, amelyek a macskák számára szükségesek. Műanyag helyett kerámia, fém vagy üveg tálka használata a javasolt az egészségük megóvása érdekében.
Fontosak a kutatók általi tesztek a macskatáp esetében is
Számos macskatáp típust teszteltek és elemeztek német kutatók, hogy le tudják mérni azt, hogy melyiket a legérdemesebb megvenni kedvenc macskánknak, és őt azzal táplálni. Száraz és nedves macskatápokat, valamint vegetáriánus macskatáp típusokat is megvizsgáltak, hogy kiderüljön és biztos eredmény szülessen arról, hogy melyek a legalkalmasabb macskatápok a tesztelés során. A német laboratóriumi kutatók leginkább azt vizsgálták alaposabban egy macskatáp esetében, hogy milyen tápanyagok, vitaminok, valamint ásványi anyagok, valamint milyen arányban találhatók meg a macskatápban, illetve hogy ezeknek az összetevők aránya illetve megnevezése szerepel-e a csomagolásokon, mert fontos szempont a vásárlók megfelelő tájékoztatása, azért hogy helyesen és tudatosan tudjanak dönteni egy egy termék illetve táp mellett. Nagyon sok olyan macskatáp nem teljesített sikeresen kutatók tesztjeinél, mert sok táp esetében, már a csomagoláson feltüntetett összetétel sem volt feltüntetve, nem hogy azok arányai. Hasonlóan bármilyen más, az emberek számára készített ételekhez hasonlóan, a macskatápok esetében is egyértelműen elvárható lenne az, hogy a gyártók a szabályoknak és elvárásoknak teljes mértékben megfeleljenek. Szerencsére az utóbbi időben, a szabályok szigorátásásnak és az illetékes hatóságok alaposabb ellenőrzésének köszönhetően, az ilyen esetek már egyre ritkábban fordulnak elő. Ha például túlságosan magas a foszfor mennyisége egy adott macskatápban, az egészen biztosan káros egészségügyi szempontból a macska számára, ugyanis a veséjére rendkívül rossz hatással lesz. Természetesen mind foszforra, mind kalciumra szüksége van minden macskának, azért hogy erős csontozattal rendelkezzenek egy egészséges aktív élethez. Arra viszont minden esetben oda kell figyelni, hogy mekkora mennyiségben, és milyen arányban tartalmaz ásványi anyagokat egy macskatáp, ugyanis bár fontos, hogy jelen legyen a macskatápban az előbb említett két összetevő, a túlzott bevitel esetében azonban egyáltalán nem válik a macska előnyére, különösen hosszabb távon lehet rossz hatással a a vese működésére. De más dolgokra is jó ha odafigyelünk az egészségük érdekében;például a cink és a réz felszívódását csökkentheti a túlzott kalciumbevitel, a túlzott foszforbevitelről most már tudjuk hogy az pedig káros. Olyan macskatáp is létezik, amely azért nem ért el jó eredményt a tesztek során, mert épp túlságosan sok kalciumot és cinket tartalmazott. Olyan macskatápot is találtak a tesztek lefolytatásakor, amelyeknél a megfelelő mennyiség hétszeresét tartalmazta a foszforból, a kalciumnál pedig az optimális érték nyolcszorosát. Ez egy macskatáp esetében sok problémát okozna,ha ezzel a táppal etetnék a gazdájuk. Manapság is nagyon sok macska pusztul el veseelégtelenség miatt, amely részben ennek is köszönhető. A felelősségteljes macska tartóknak kiemelten fontos odafigyelniük arra, hogy melyik összetevőből mennyit tartalmaz a cicánk számára vásárolni kívánt macskatáp.
Érdekességek a macskatápról
Nagyon sok olyan macska tulajdonos van, akik szerint olyan titkos anyagok segítségével készülnek a széles körben gyártott macskatápok, amelyektől az azt fogyasztó macskák teljes, és nagy mértékben függővé válnak, ennek köszönhetően mindig ugyanazt a macskatápot szeretnék csak elfogyasztani. Egy állatorvos professzor, Dr. Ellen Kienzle szerint azonban ez egy tévedés, véleménye szerint semmilyen fajtájú titkos összetevő nincs jelen egyik macskatáp típusban sem. Természetesen előfordul olyan gyártó is, aki a macskatáp cukortartalmával szeretné elérni a minél nagyobb elégedettséget, viszont Kienzle elmondása szerint, és egyéb kutatásokkal alátámasztva már kimutatott, hogy a macskák az édes ízt, nem tudják érzékelni, egy genetikai módosulás következtében. Nagyon sok olyan állatorvos van, akik szerint egyáltalán nem bír túlságosan nagy jelentőséggel az, hogy a macska táplálékként macskatápot vagy házi kosztot fogyaszt, szerintük az a legfőbb szempont, hogy a kapott étel minősége milyen, ugyanis a macskák szervezetének szempontjából ez elsődleges és a legfontosabb. Sokan gondolják azt, hogy a macskáknak sok lédús ételt kell fogyasztania, mégpedig két okból fakadóan
- A túlzott és csak száraz táppal történő táplálás esetében nagyobb mértékű dehidratáló hatással kell számolni a száraz macskatáp esetében, mely folyadék ha nem kerül pótlásra, akkor így húgyúti fertőzést, valamint vesebetegséget is okozhat hosszú távon a macskáinknak.
- A száraz macskatápnak rendkívül magas a szénhidrát tartalma is, így hajlam esetén, rák, elhízás, valamint cukorbetegség vagy bélgyulladásos megbetegedés is kialakulhat a macskáknál, mert alapvetően ők húsfogyasztó négylábúak.
Mivel egy macska általában keveset eszik, így biztosan akad annyi maradék a házi kosztból a háztartásban, amelyet oda tudunk neki adni. Amennyiben azt szeretnénk, hogy a cica tápláléka minőségi legyen, akkor ajánlatos odafigyelnünk néhány fontos részletre. A macskatáp esetében ajánlott odafigyelni, hogy a cica tápanyag- és energiaszükségletét tudja-e biztosítani, ahogy korábban is megemlítettük itt cikkünkben, egy macska szervezete sok olyan vitamint és tápanyagot nem tud előállítani, amely a zavartalan életfolyamataihoz szükséges lenne. Éppen ezért érdemesebb inkább a macskatáp mellett dönteni az esetek többségében, hiszen a házi koszt se nem túl változatos, se nem tartalmaz olyan minőségi összetevőket, amelyekre a macskának szüksége van, ennek következtében esetükben sokfajta betegség kialakulásának kockázata is nagy mértékben megnövekszik. A házi koszt esetében a macska sokszor finnyás szokott lenni, sok gazdi csak azért kínálja a maradékkal macskáját, mert nagyon szereti. De a macska is csak azokat a ételeket válogatja kis, és eszi meg a házi kosztból, amelyeket szeret, és szívesen elfogyaszt. Ha a macskatáp mellett döntünk, az rendkívül praktikus és kényelmes megoldás lehet, hiszen az összeállításuk egy alapos, hosszú és nagyon komoly kutatómunka eredménye, ezért a macska igényeihez igazodik az összetételük, tehát minden olyan elem megtalálható benne, amelyre az adott fajtájú, állapotú és korú macskának szüksége lehet. A macskatáp mindig jó szolgálatot tesz, főleg olyan esetekben, amikor megváltozott és speciális igényeket kell kielégíteni a macskánál. Az ilyen egyedi eset lehet például a bélbeli vagy gyomorbeli feloldása a szőrnek a hosszú szőrű macskák esetében, az olyan macskáknak is remek a macskatáp, amelyek hajlamosak a húgykövesedésre, a macskatáp pedig segít a húgykő oldásban, vagy annak kialakulásának megelőzésében, de az elhízott macska lefogyasztásában is segítséget nyújthat a macskatáp. Amennyiben a cica macskatápot kap, akkor fontos, hogy a legjobb minőségűt válasszuk ki számára, tartsuk be az útmutatót, amelyet a macskatáp csomagolásán találunk, az adagot pedig mindig mérjük ki a tálkájába. Sokszor felmerül a macskatáp árának kérdése, ha a macskatáp és a házi koszt összehasonlításáról van szó, egyértelműen drágábba a macskatáp , összevetve az emberi fogyasztásra alkalmas étel maradékával. Ezért fontos tisztán kijelenteni, hogy a házi koszt tulajdonképpen egy emberek számára alkalmas táplálék maradéka, melyet amúgy a szemétbe dobna az ember, kedvenc macskánk pedig nem olyan, mint egy disznó, amely mindenevő és megeszi az összes maradékot. Egy háziállat megfelelő tartásához természetesen valamennyi pénz is szükséges, sokan viszont nem rendelkeznek olyan fizetéssel, amiből a macskatáp megfizethető lenne, így a macskát sem táplálják megfelelően. Ez felelőtlen felfogás, hiszen akinek már a macskatáp sem fizethető meg, annak a szükséges oltások és a gyógyszerek, ha megbetegszik a macska a rossz táplálkozás miatt, sem lesz kivitelezhető. Természetesen igaz, hogy egy jó minőségű macskatáp árát meg kell fizetni, viszont minden olyan tápanyagot tartalmaz, amelyre a cicánknak szüksége van, és ezáltal az egészség megőrzésében is fontos szerepet játszik, megelőzi az ideje korán kialakult betegségeket is, így pedig mindig olcsóbb, mint egy kialakult betegséget meggyógyítani. Amennyiben ezekre a részletekre nem figyelünk oda, a macska pedig olyan étrendben él, amelyben nem található meg valamilyen fontos tápanyag, ha már túlsúlyossá vált is a macska, akkor egészségügyi problémák alakulhatnak ki az egyensúly felborulása miatt. Természetesen már-már közhelynek hangozhat, de még mindig valós tény, hogy egy macskatáp ára minél nagyobb, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy jó minőségű alapanyagokat tartalmaz. Nem fog tartalmazni szennyező anyagokat, káros baktériumokat, hormonokat. Mindenképpen kerüljük a bizonytalan eredetű, rendkívül olcsó macskatápokat, főleg az olyan fajtákat, amelyeknél nincs feltüntetve az összetétel, és annak mennyisége a rajta olvasható magyar nyelvű csomagoláson. Amennyiben nem így cselekszik egy macskatulajdonos, a legolcsóbb macskatáp könnyen a legdrágábbá is válhat. Egy macska a megfelelő táplálkozás után rendkívül szeretni fog a kárpitos bútordarabon vagy a műanyag ablak párkányán szundikálni. A legtöbb macskatulajdonos általában a száraz és a nedves macskatáp vegyítését választja, hiszen ez által biztosan a macska biztosan megkapja a szükséges tápanyagokat. Az egy bevált taktika, hogy a száraz macskatáp mellett egy meghatározott napszakban, akár reggelire, akár vacsorára konzerv macskatápot is adunk kedvencünknek a száraz táp kiegészítéseként. A nedves macskatáp közül is a jó minőségű konzerv választását ajánljuk, ezek színtiszta halat vagy húst szoktak tartalmazni. Ezáltal élvezetesebbé és változatosabbá tehető a kedvencünk táplálkozása, a jó emésztést is elősegíthetjük vele, a fogai a rágás által tisztulnak, ez pedig a fogkő kialakulásának megelőzésében játszik fontos és nélkülözhetetlen szerepet.
Tiltott ételek és italok
- Az emberi ételek egy része mérgező a macskák számára. Készételeknél, felvágottaknál figyelni kell, hogy az összetevők között se szerepeljen a macskák számára káros anyag. Vagy kimondottan macskatáppal etessünk, vagy ismert és ártalmatlan összetevőjű, saját készítésű tápot adjunk. A macskák szervezetének nincs szüksége fűszerekre, ízfokozókra, de hozzáadott cukorra sem. A legfontosabb tiltott, vagy nem javasolt ételek:
- csokoládé: a benne lévő teobromin szívműködési és idegrendszeri zavarokat válthat ki, akár halált is okozhat
- Kávé, energiaital, tea: a koffeintartalom általános felfokozottságot, akár görcsrohamokat is okozhat
- hagyma, fokhagyma: emésztőszervi panaszokat, hosszú távon vérszegénységet okoz. Mivel a legtöbb felvágott és készétel is tartalmazza, azok is csak kis mennyiségben adhatók
- nyers hús, nyers tojás: veszélyes fertőzéseket, szalmonellát, a nyers és nyersen tartósított sertéshús (kolbász, szalonna) halálos Aujeszky-betegséget (álveszettség) okozhat.
- vaj, margarin, szalonna: nagyobb mennyiségben hányást, vagy hasnyálmirigy gyulladást okozhatnak
- tej: a tejcukor (laktóz) emésztési problémákat, hasmenést okozhat.
- xylitol: vércukorszint-esést okozhat
- alkohol: már kis mennyiség is súlyos idegrendszeri zavarokat okoz
- zöld és nyers paradicsom, paprika és padlizsán, zöldes héjú krumpli a szolanin tartalma miatt. A szolanin az ember számára is káros.
- szőlő, különösen mazsola: súlyos, akár halálos veseműködési zavarokat okoz
- nyers tonhal és lazac: veszélyes baktériumfertőzést okozhat
- szálkás hal: a szálka az emberhez hasonlóan megakadhat a torokban
- felvágottak: a benne lévő fűszerek miatt csak kis mennyiségben adhatók
- kutyakonzerv, kutyáknak készült száraz táp: noha nem mérgező, az összetétele nem megfelelő a macskák számára, fehérjetartalma alacsony, kizárólagosan adva súlyos hiánybetegséget okoz.
- mogyoró, lekvár, savanyúság